MĂNĂSTIREA BÂRSANA
BÂRSANA, MARAMUREȘ
Mănăstirea Bârsana este unul din obiectivele de referință din Maramureș. Motivul, este atât frumoasa biserică din interiorul ansamblului cât și restul clădirilor de lemn realizate de meșteri populari din Maramureș.
Biserica mănăstirii Bârsana este una din cele mai înalte biserici de lemn din România, având 57m înălțime. Tot la Bârsana se găsește o a doua biserică care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.
Ansamblul mănăstirii Bârsana este format din: Biserica nouă a Mănăstirii („Soborul Sfintilor 12 Apostoli”), Altarul de vară, Aghiasmatarul, stăreția, casa maicilor, casa duhovnicului, turnul clopotniță și muzeul.
Ansamblul monahal a fost construit din lemn, după tradiția locală. Biserica este construită din bârne asamblate orizontale și are plan dreptunghiular, cu pridvor cu două niveluri pe vest și absidă a altarului poligonală. La interior este de remarcat bolta de secțiune poligonală, pe console, iar la exterior sunt pridvoarele cu arcade pe stâlpi sculptați și parapete traforate.
Toate clădirile din ansamblul mănăstiresc de la Bârsana au fost construite în stil popular maramureșan. Interiorul mănăstirii este foarte îngrijit așa că o vizită aici cu siguranță vă va face plăcere.